Sevärdheter

Att se och göra i Karlskoga

Karlskoga är en stad där naturen alltid ligger direkt runt hörnet och staden är känd för sitt breda utbud av naturupplevelser. Det är framför allt sjön Möckeln som är i centrum för naturupplevelserna och vid sjön finns mängder av badplatser, vandringsleder, kanotleder, med mera. Det finns dock mer att se och göra i och omkring Karlskoga.

Boda Borg är en spännande upplevelsepark där man som besökare kan delta i olika ”questar” och sätta sina färdigheter och sin fantasirikedom på prov i en mängd experiment och utmaningar. Vid Boda Borg, som ligger strax vänster om centrala Karlskoga, finns också restaurang för den som blir hungrig efter utmaningarna.

Alfred Nobels Björkborn är den herrgård där Alfred Nobel bodde efter sin ankomst till Karlskoga/Bofors. Idag är herrgården ett museum där man som besökare bland annat kan upptäcka en rad av Nobels uppfinningar. Invid laboratoriet finns också en experimentverkstad med fenomen och experiment för alla åldrar.

Karlskoga med omnejd är en idrottsregion av rang och det finns ett antal högprofilerade fotbolls- och ishockeylag att se live. Om det är specifikt fotboll som intresserar kan också ett besök vid Degerfors fotbollsmuseum rekommenderas. Museet är det enda renodlade fotbollsmuseet i Sverige och här samlas både lokal, nationell och internationell fotbollshistoria. Museet ligger i Degerfors cirka 10 minuter med bil från Karlskoga.

Shopping och nöjen

Shoppingutbudet i Karlskoga utgör en spännande blandning av hantverk och mer modern shopping. Få andra städer av Karlskogas storlek har så många hantverksbutiker, konstcentrum och ateljéer, och det finns en mängd mysiga krypin att besöka. Samtidigt finns ett brett utbud av klädbutiker, sportbutiker, heminredningsbutiker, med mera på shoppinggatorna i centrum.

Restauranger finns det gott om i Karlskoga. Det är inte bara pizzerior (Karlskoga är kanske den pizzeriatätaste staden i Sverige och är dessutom hemstad för den klassiska kebabpizzan) som staden kan bjuda på. Längs huvudgatorna i centrum finns restauranger med en rad olika inriktningar. Antalet uteställen kanske inte imponerar men det är inga problem att hitta en pub för nöjen en bit in på natten.